Dizajn

Na Dizajn Seminaru u Istraživačkoj Stanici Petnica, grupa srednjoškolaca je tokom letnje škole 2019. godine, istražujući načine reciklaže ambalaže različitog materijala razvila pet proizvoda – upotrebnih predmeta. Pet timova radilo je svaki sa drugim reciklažnim otpadom – limenke (aluminijum), čepovi flaša (HDPE plastka), plastične flaše (PET plastika), plastične kese, karton (valovita lepenka), istražujući načine obrade određenih materijala u datim okolnostima. Seminar je osmišljen da polaznike provede kroz istraživački deo, praktične vežbe upoznavanja sa materijalima i njihovom obradom, te dizajn proces od ideje do realizacije prototipa proizvoda. Dobijeni prototipi proizvoda variraju u tipologiji ali predstavljaju, svaka za sebe, zaokruženu celinu dizajn procesa kao i inovativne pristupe reciklaži i prenameni otpadnog materijala.


Rukovodioci seminara:
Mitrović Saša, Rajković Igor
Asistenti:
Živanović Boban, Korica Una, Ćirić Teodora
Polaznici seminara:
Antin Irena, Božović Mihailo, Vasović Emilija, Vujačić Jovana, Gajić Mina, Đerković Milan, Klačar Matija, Krak Bojan, Krstić Georgina, Lalović Nikola, Mališić Jovana, Mijušković Tijana, Milić Tamara, Nikolić Andrija, Nikolić Anđela, Parezanović Emilija,  Pejić Milica, Perišić Aneta, Radivojević Veljko, Ranđelović Sandra, Saliji Veselj, Savić Andrea, Todorov Lana, Crnogorac Stevan, Šćepanović Nina, Šušić Aleksa

knit lit/štrik light/100
100 limenki  – jedna lampa

Koristeći limenke, dizajn tim Puleni (Emilija Parezanović, Jovana Vujičić, Irena Antin, Mihailo Božović i Andrija Nikolić) stvorio je fleksibilnu aluminijumsku lampu.

Lampa je napravljena pletenjem aluminijumskih traka dobijenih sečenjem limenki. Trake su međusobno ukrštene i grade čvrstu i savitljivu formu, koja omogućava promenu oblika proizvoda. Prednji deo lampe predstavlja mrežu isprepletanih brendova sa ambalaža praveći haotičnu sliku koja asocira na glič. Kao kontrast, druga strana lampe oformljena je od unutrašnjeg dela limenki, koji reflektuje svetlost LED trake.

Ovom formom lampa stvara igru svetlosti i senke a ostavlja slobodu za izmenu oblika lampe po potrebi.


H3
Reciklažom plastičnih čepova do bržeg rasta biljaka

Grupa Proximity, čiji su članovi Stevan Crnogorac, Aneta Perišić, Veselj Saliji, Anđela Nikolić, Nina Šćepanović, bavila se reciklažom HDPE plastike iz čepova PET ambalaže.

Reciklirani čepovi od HDPE plastike sačinjavaju proizvod koji po principu hidroponike omogućava brži rast biljaka i lakšu kontrolu zdravstvene ispravnosti.

Hidroponika je lako primenljiv način gajenja biljaka, koje hranljive materije uzimaju direktno iz vode, najčešće u zatvorenom prostoru.

Jedna od prednosti proizvoda je reciklirani gradivni materijal koji ne ispušta toksične hemikalije, ne apsorbuje vodu i teško se razlaže. H3 je sačinjen od saksije koja leže u trougaoni ram.

Saksija u obliku tetraedra je ispunjena substratom u vidu granula za koje se koren biljke vezuje i kroz otvore prolazi u vodu. Oblik je pogodan jer zauzima najmanju zapreminu u vodi i omogućava da se kompaktnije poređa više saksija. Najčešće biljne kulture kojima odgovara ovaj način uzgajanja su menta, origano, bosiljak, matičnjak, peršun, ruzmarin, lavanda, mirođija i kamilica, što je pogodno za kućnu upotrebu.


Жижа
Kesom i presom do ranca i cegera

Grupa Жижа (Emilija Vasović, Georgina Krstić, Milan Đerković, Aleksa Šušić, Milica Pejić i Lana Todorov) je proizvodom „Цегеранац“ neuništivost plastičnih kesa upotrebila zarad očuvanja životne sredine.

Presovanjem više slojeva kesa dobija se vodootporan materijal koji je uprkos svojoj fleksibilnosti i tananosti veoma izdržljiv. Čak i u slučaju da dođe do oštećenja, moguće su popravke i prepravke u kućniim uslovima uz pomoć pegle, papira za pečenje i eventualno dodatne kese (u zavisnosti od željene izmene).

„Цегеранац“ opravdava svoj nadimak mogućnošću transformacije iz cegera u ranac povlačenjem ručki, a time se i zatvara bez mogućnosti otkopčavanja dok je na leđima. Univerzalnih je dimenzija i, pored toga što eliminiše potrebu za korišćenjem kesa za  jednokratnu upotrebu, omogućuje korisniku stilsko izražavanje ostavljajući prostora za lični pečat.

Ovaj proizvod uzima u obzir sve dobre i loše osobine plastike i uz kompaktan mehanizam ih upotrebljava u korist zdravlja planete i komfora korisnika.

Pridruži se Žižanima – spasi svet!


blau
Od plastične flaše do moderne lampe

Autori: Grupa RE (Krak Bojan, Savić Andrea, Radivojević Veljko, Gajić Mina, Milić Tamara)

Filozofija dizajna grupe RE se bazira na 5 osnovnih principa: Reduce, Reuse, Recycle, Redesign, Rethink, naglašavajući prefiks svih ovih reči. Bolje promišljanje, kao i način upotrebe dizajna u procesu ponovnog korišćenja materijala može doprineti očuvanju životne sredine.

Blau predstavlja stonu lampu od translucentnog gipsa. Umesto optičkih vlakana, korišćene su trake dobijene isecanjem delova plastičnih flaša. Zahvaljujući njima, lampa stvara difuznu svetlost koja prija oku.

Svojim oblikom i svedenom formom, Blau stvara mirnu atmosferu aludirajući na fosforescentne organizme poput pečuraka ili morskih sasa.

Ono što razlikuje i izdvaja Blau od drugih rasvetnih tela jeste njen jeftin i ekološki način proizvodnje, specifičan po načinu prenamene i reciklaže PET plastike bez hemijske obrade dok je rezultat savremen i elegantan produkt.


Izo

Grupa Vrapci, (Tijana Mijušković, Nikola Lalović, Matija Klačar, Sandra Ranđelović i Jovana Mališić) dizajnirala je Izo, trodimenzionalnu slagalicu za decu, napravljenu reciklažom kartona. Namenjena je razvoju dečije kreativnosti i boljem razumevanju prostora. Broj kombinacija složene igračke je gotovo neograničen, te je na detetu da iste otrkriva.

Ciljna grupa igračke su deca od 5 do 7 godina – u tom periodu se razvijaja fina motorika, osećaj za trodimenzionalni prostor i generalno kreativnost. Koncept proizvoda se bazira na razvitku navedenih veština, a može da se koristi i u edukativne svrhe, za osnovnoškolce iz likovnih i geografskih predmeta.

Izo je dobijen isključivo fizičkom obradom kartona (valovite lepenke), bez korišćenja bilo kakvih dodatnih materijala, dajući papirnom otpadu drugi život kroz edukativni predmet.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux